Odjel za etnologiju i antropologiju

Gostujuće predavanje - dr. sc. Tvrtko Zebec i dr. sc. Joško Ćaleta

Gostujuće predavanje - dr. sc. Tvrtko Zebec i dr. sc. Joško Ćaleta

U četvrtak (30. 5. 2019.) u 10h u goste nam dolaze dr. sc. Tvrtko Zebec i dr. sc. Joško Ćaleta, znanstveni suradnici Instituta za etnologiju i folkloristiku.

Tvrtko Zebec rođen je 1962. godine. Diplomirao je etnologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, magistrirao na Odsjeku za kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Univerze u Ljubljani, te doktorirao na Odsjeku za etnologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu (Tanac na otoku Krku). U Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu zaposlen je od 1990. godine. Prof. Zebec bavi se istraživanjima plesa, kontekstom i metodologijom istraživanja izvedbi, plesnih zbivanja u prošlosti i suvremenosti, poviješću i razvojem etnokoreologije, antropologijom strukturiranog pokreta, plesnom etnologijom i etnografijom, te nematerijalnom kulturnom baštinom u okviru provedbe Unescove Konvencije (2003).

Profesor Zebec dugogodišnji je suradnik našega Odjela te nositelj kolegija Antropologija plesa.

Joško Ćaleta rodio se je u Trogiru 1964. godine. Studirao je na splitskom sveučilištu, na kojem je diplomirao na glazbenom odjelu. Poslijediplomski je studij pohađao u kanadskom Vancouveru, gdje je magistrirao na sveučilištu British Columbija. Još kao student je počeo glazbeničku karijeru. Prvo je pjevao u klapi Trogiru, a zatim je bio umjetnički voditelj te iste klape. Poslije je vodio klapu Radovan, klapu Kairos, klapu Zvonimir (Vancouver), trogirske pučke pjevače, Omiš, Nostalgiju, Jelsu, Sagenu te zagrebačku klapu Dišpet. Danas radi u zagrebačkom Institutu za etnologiju i folkloristiku. Njegova glazbeno-konzervatorsko-istraživačka djelatnost je usmjerena prema hrvatskoj tradicijskoj glazbi iz hrvatskih sredozemnih (klape) i dinarskih krajeva (gusle). Na hrvatskim glazbenim smotrama često je članom ocjenjivačkih sudova, a najpoznatiji je omiški Festival dalmatinskih klapa.