Odjel za etnologiju i antropologiju

Poziv na interdisciplinarnu konferenciju G:Rad - od doma do destinacije

Poziv na interdisciplinarnu konferenciju G:Rad - od doma do destinacije

Udruga Antropop i Odjel za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru pozivaju vas na interdisciplinarnu konferenciju


G:Rad – od doma do destinacije

Konferencija će se održati 22. i 23. listopada 2021. godine putem platforme Zoom (ili, ukoliko to bude bilo moguće, uživo na Sveučilištu u Zadru)


Poziv


Ubrzane društvene promjene utječu na gradove kao mjesta heterogenih zajednica, mjesta rada i stvaranja, javnog prostora, društveno humanističkih promišljanja i umjetničkih produkcija. Dok su, u svojem početku, gradovi bili centri industrije, pa time rada i proizvodnje, te košnice u kojima je živjelo radništvo, danas su, poglavito oni smješteni uz obalu, lišeni proizvodnje koju zamjenjuju uslužne djelatnosti, i to u najvećoj mjeri, one vezane uz turizam. Promjene koje se uslijed navedenih procesa događaju, poput gentrifikacije grada, napuštanja velikog broja industrijskih pogona ili pretvaranja dijelova nekadašnjih industrijskih prostora u dehumanizirana nova stambena naselja, imaju direktan učinak na gradsko stanovništvo, kvalitetu njihova života, pa i samu funkciju grada.


Zadar je, kao i većina priobalnih gradova, u posljednjih trideset godina prošao kroz brojne transformacije; prije svega društvene, kulturne i ekonomske. One, naravno, nisu specifične samo za Zadar. Međutim, efekti koje polučuju u dodiru sa specifičnostima geografskog smještaja Zadra, njegove duge, bogate i izrazito burne povijesti, kao i strateškog značaja područja na kojem se nalazi, kreiraju procese specifične za ovaj grad i zajednicu koja u njemu živi / preživljava.


Cilj konferencije je detektirati ove procese u prostoru i zajednici, te kreirati prostor za interdisciplinarno promišljanje i istraživanje transformacija grada Zadra. Ono što nas zanima su istraživanja i teorijski radovi, prezentacije dobrih praksi kao i problematiziranje zadarske svakodnevice, sadašnjosti i budućnosti putem znanstvenih i umjetničkih radova. 
Konferencija će biti podijeljena u dva dijela, a ovo su neke od tema: 


Prvi dio
1.    Procesi: turistifikacija i apartmanizacija, gentrifikacija
2.    Rad: industrija, turizam, ekonomija i privređivanje
3.    Ekologija: zelene površine, gospodarenje otpadom, onečišćenje i prilagodba klimatskim promjenama

Drugi dio

1.    Prostor: arhitektura, urbanizam, “prirodni” krajolik, javne površine, kvaliteta života
2.    Kultura, umjetnost, baština
3.    Sadržaj: sport (profesionalni i amaterski), zabavni sadržaj, turistički sadržaj

 

Navedene se teme mogu preklapati, a nadamo se da ćete one koje smo mi možda previdjeli, vi dokumentirati i predstaviti kako bi ih zajedno promislili.
Pozivamo stručnjake/inje, znanstvenike/ince, studente/ice, umjetnike/ice, aktiviste/ice i sve druge istraživače/ice Zadra da nam pošalju kratke sažetke (naslov, ključne riječi, sažetak, autor/ica i afilijacija) prezentacija, ne veće od 300 riječi do 1. kolovoza 2021. na kontakt grad.misliti.interdisciplinarno@gmail.com.

Za sve dodatne informacije molimo da nam se obratite na navedeni kontakt.

Konferencija je dio projekta G:Rad interdisciplinarno promišljanje grada kojega financijski podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Zadarska županija.
 

Theme picker