Odjel za etnologiju i antropologiju

Terenska nastava i stručna praksa su ključni dijelovi nastavnog plana i programa studija etnologije i antropologije. Terenska nastava omogućava studentima da neposredno upoznaju teren, te im pruža priliku istraživati različite dijelove Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Osim toga, terenskom praksom studenti stječu neposredno iskustvo terenskog istraživanja kao i brojnih izazova s kojima se istraživačice i istraživači mogu susresti.

Stručna praksa, s druge strane, omogućava studentima da steknu iskustvo rada u raznim institucijama i udrugama koje djeluju unutar područja  kulturnog sektora. Sudjelovanjem u stručnoj praksi studentima se omogućuje da aktivno primjene svoje znanje u praksi te da steknu nova znanja i vještine. Pri provođenju stručne prakse Odjel surađuje s brojnim muzejima, konzervatorskim uredima, interpretacijskim centrima, udrugama čime se osigurava raznolikost mogućnosti djelovanja etnologa i antropologa unutar kulturnog sektora.

Kombinacija terenske nastave i stručne prakse tijekom studija pruža studentima jedinstvenu priliku za razvijanje istraživačkih i analitičkih vještina kao i primjenu teorije u praksi. Također, studenti imaju priliku steći vrijedno iskustvo rada na terenu i u kulturnom sektoru te se upoznati s različitim praksama, zajednicama i mogućnostima. Ovakav pristup obrazovanju omogućava studentima da steknu znanja i vještine koje će im biti korisne u daljnjem profesionalnom razvoju te da postanu uspješni stručnjaci u području etnologije i antropologije.