Odjel za etnologiju i antropologiju

Pazi što jedeš Laboratorij 2022.

Studentska prehrana, kao i mjesta na kojima se studentima organizira prehrana (studentske menze), etnološki su i kulturnoantropološki relevantna sjecišta istraživanja društvene svakodnevice: susreta, vrijednosti, očekivanja, navika, rutina, izbora i taktika. Na ovim kompleksnim mikroiskustvima prehrane, te studentima bliskoj temi i istraživanoj skupini, temeljit će se ovogodišnji program PŠJ LAB-a. Terensko istraživanje (intervjui, promatranje, sudjelovanje, bilježenje, fotografiranje) kombinirat će se s teorijsko-radioničkim dijelom (o raznim oblicima organizirane prehrane (radnički restorani, humanitarne kuhinje, pučke kuhinje i dr.); o antropologiji hrane; o etnografskoj, umjetničkoj i dokumentarističkoj fotografiji; o umjetničko-dokumentarističkom pogledu na temu prehrane i tehnikama video-snimanja i fotografiranja).
U organizaciji i realizaciji projekta i programa, kao voditelji i mentori, sudjeluju: dr. sc. Tanja Kocković Zaborski, viša kutosica (Etnografski muzej u Zagrebu), dr. sc. Tihana Rubić, izvanredna profesorica (Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju), dr. sc. Danijela Birt Katić, docentica (Sveučilište u Zadru, Odjel za etnologiju i antropologiju) te Matija Kralj, videoumjetnik i dokumentarist.

Program projekta nalazi se na poveznici.