Odjel za etnologiju i antropologiju

Pozivamo vas na Dane etnologije i antropologije!

U tjednu od 13. do 17. studenog 2023. godine, Odjel za etnologiju i antropologiju organizira i poziva Vas na Dane etnologije i antropologije!

Jesensko/zimsko izdanje Dana etnologije i antropologije, kao i ono (pro)ljetno, ima namjeru promovirati ovu disciplinu i ponajviše studentski rad, kroz otvorena događanja namijenjena raspravama o bitnim temama suvremenosti i istraživačkog (etnografskog) rada. Sva događanja odvijaju se u novim sveučilišnim prostorima, zgradi SEP-a (Š. Vitasovića 1), koju ovim putem želimo i oplemeniti događanjima.

Jesensko/zimsko izdanje Dana etnologije i antropologije započinje s „etnografskom ćakulom“, koja će se održavati u ponedjeljak (13.11.) i utorak (12.11.) u Studentskom klubu u zgradi SEP-a, a na kojoj će studenti predstavljati svoja terenska istraživanja i njihove rezultate u toku prošle akademske godine. U ponedjeljak započinjemo s metodološkim izazovima terena u Grđevcu, Karlovcu i u Zenici, a u utorak s otočnim temama sa Silbe, Pašmana, Zlarina i Dugog otoka.

U srijedu (15.11.) u Studentskom klubu dr. sc. Senka Božić Vrbančić vodit će „antropološku igru“ o nedovršenim budućnostima.

Cilj je ove radionice, otvorene za sve studente, kritički se osvrnuti na pitanje „kreativnosti i produkcije“ u kontekstu društvene atmosfere svakodnevice obilježene prekarnošću i diskursima globalnih kriza (klimatske promjene, ekonomska kriza, migrantska kriza…). Igrači u igri pričaju priče i pokušavaju spojiti ono što nam izgleda „nespojivo“, pa samim time i „nemislivo“. Nemoguće je unaprijed odrediti o čemu će igrači govoriti, hoće li to o čemu govore imati smisla kako za njih tako i za samu publiku. No upravo nam ta napredvidivost u igranu i (ne)mogućnost pričanja priča omogućava raspravu o novim imaginarijima budućnosti koji bi bili izvan onog što se trenutno predstavlja kao „mislivo“ ili „popravljivo“

U srijedu u 18:00h ćemo također predstaviti i knjigu „Krsnik između mita i zbilje“, kolege dr. sc. Luke Šeše s Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Predstavljanje knjige otvoreno je za širu zainteresiranu javnost.

Knjiga „Krsnik između mita i zbilje“ istražuje fenomen krsnika i sličnih osoba/bića iz tradicijskih vjerovanja Hrvatske i jugoistočne Europe. To su likovi na koje se može gledati kao na mitološka božanstva, totemske zaštitnike, heroje s nadnaravnim moćima, srodnike šamana, stvorove iz usmenih predaja ili (samo) obične ljude posebnih vještina i sposobnosti kojima je zajednica dodijelila nadnaravne predznake i u njima utjelovila arhetipsko Dobro. Autor za njima traga u najranijim zapisima i suvremenim spomenima, analizira dosadađnje historiografske, folklorističke i etnološke radove te ih nadograđuje vlastitim arhivskim i terenskim istraživanjima kako bi otkrio brojne uloge i funkcije koje je krsnik imao i ima za zajednicu u kojoj egzistira.

Luka Šešo rođen je 1977. u Zagrebu gdje je diplomirao povijest i etnologiju na Filozofskom fakultetu. Magistrirao je na Odsjeku za povijest 2006. te je doktorirao na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju 2010. Usavršavao se na Nanovic institutu za europske studije pri Sveučilištu Notre Dame u SAD-u. Nakon znanstvenih početaka u Institutu za etnologiju i folkloristiku radio je na Odsjeku za etnologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a od 2012. radi na Odjelu za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu. Njegov znanstveni interes usmjeren je na istraživanje tradicijskih vjerovanja, mitologiju, religijski sinkretizam, progone vještica, marginalne skupine kroz povijest, odnos sakralnog i profanog te u novije vrijeme kulturni identitet.

U četvrtak (16.11.) Matija Dronjić, kustos Etnografskog muzeja u Zagrebu, održat će predavanje i radionicu naslovljeno „Kulturna animalistika i hrvatska nematerijalna baština na UNESCO-ovim listama: nove perspektive“, u kojem propituje nove kulturnoanimalističke perspektive.

U petak (17.11.) Dane etnologije i antropologije završavamo s inauguracijom novog programa „etnografske 'prtljage'“, namijenjenog popularizaciji etnologije i antropologije.