Odjel za etnologiju i antropologiju

Prva javna baza podataka o djelovanju zadarskoga opernog Kazališta Verdi

Poziv na predstavljanje

U  srijedu, 20.9.2023. u Državnom arhivu u Zadru, doc. dr. sc. Katica Burić Ćenan predstaviti će prvu javnu bazu podataka o djelovanju zadarskoga opernog Kazališta Verdi. Baza podataka nastala je kao jedan od rezultata novoga sveučilišnog interdisciplinarnog projekta TEATROZAD (Teatro Nuovo/Teatro Verdi. Znanstveno-popularni projekt rekonstrukcije djelovanja drugog zadarskog opernog kazališta prema sačuvanim opernim plakatima) u suradnji s Državnim arhivom u Zadru, a čija je Burić Ćenan voditeljica.

U bogatim, opsežnim i iznimno vrijednim arhivskim fondovima i zbirkama  – Tiskovine (Stampata) (HR-DAZD-386) i Obiteljski fond Lantana (HR-DAZD-359) koji okupljaju gradivo od 15. stoljeća, izdvojeni su operni i operetni plakati kazališta Verdi. Nakon identifikacije, bibliografske obrade i  digitalizacije plakata, projektom TEATROZAD stvorena je skupna i specijalizirana baza podataka koja predstavlja mnoštvo vrijednih i zanimljivih informacija o opernim izvedbama, pjevačima, orkestru, dirigentima, impresarijima, opernim družinama i mnogim drugima koji su nekada djelovali u ovom zadarskom kazalištu. Ovo je prva takva baza podataka o nekom kazalištu u Hrvatskoj, koja će biti interesantna i značajna mnogim svjetskim istraživačima europske kulturne baštine 19. i prve polovine 20. stoljeća.

Predstavljanje baze podataka održati će se u sklopu dana Državnog arhiva u Zadru i spomena na godinu 1624. kada je osnovan Arhiv Generalnoga providura za Dalmaciju, preteča današnjeg arhiva.  

Baza podataka biti će postavljena na mrežnim stranicama Državnoga arhiva u Zadru u Digitalnom arhivu: https://www.dazd.hr/hr

O projektu će govoriti:

doc. dr. sc. Katica Burić Ćenan, voditeljica projekta TEATROZAD

doc. dr. sc. Ante Gverić, ravnatelj Državnoga  arhiva u Zadru

Katarina Vukić, knjižničarka

red. prof.dr. sc. Hana Breko Kustura, Odsjek za povijest hrvatske glazbe HAZU

Pozivamo Vas da se pridružite predstavljanju ovog vrijednog projekta!