Odjel za etnologiju i antropologiju

Glazbena baština Zadra u 19. stoljeću

 

Program odobrilo: Sveučilište u Zadru, Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja

Trajanje programa: 2009. - 2019. 

Voditelj: prof. dr. sc. Robert Bacalja

Umjetnički voditelj: maestro Edo Mičić


Sažetak: Projekt Glazbena baština Zadra u 19. stoljeću Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja (Sveučilište u Zadru), započeo je 2009., a za cilj je imao prezentaciju zadarskoga skladateljskog kruga 19. stoljeća i revalorizaciju iznimno bogate glazbene građe nastale i sačuvane na zadarskom području. Nositelj projekta bio je prof. dr. sc. Robert Bacalja, a umjetnički voditelj maestro Edo Mičić. Kao rezultat projekta ostvareno je niz koncerata s djelima zadarskih skladatelja koji su se ujedno bili snimani.

Projekt se 2019. godine nastavio i to prvenstveno u smislu izdavanja nosača zvuka s djelima zadarskih skladatelja 19. stoljeća ali i onih koji su dijelom svoj opus realizirali u Zadru: Donata Fabijanića, Franza von Suppea, Franje Sabalića, Nikole Strmića, Giovannia Cigale, Girolama Alesania, Luigia Garbata, Giovannia Salghetti-Driollia,Luigia Basinella i Marka Battagela. U realizaciji projekta sudjelovali su stručnjaci iz područja povijesti glazbe, filologije, glazbene reprodukcije, ali i nekoliko orkestara, vokalni solisti te zbor. Umjetnički voditelj projekta i dalje je bio maestro Edo Mičić, a voditelj cjelokupnog projekta  prof. dr. sc. Robert Bacalja. U završnom dijelu projekta, u kreiranju teksta o zadarskoj glazbenoj prošlosti te glazbenicima i njihovim djelima, sudjelovala je i muzikologinja doc. sc. Katica Ćenan Burić.

Sudionici: prof. dr. sc. Robert Bacalja, maestro Edo Mičić, doc. dr. sc. Katica Burić Ćenan; i brojni glazbenici, producenti, snimatelji