Odjel za etnologiju i antropologiju

Konferencije

Odjel je samostalno ili u suradnji s drugim sveučilištima, znanstvenim i drugim ustanovama organizirao niz međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova, konferencija, studentskih simpozija, okruglih stolova te drugih okupljanja i događanja među kojima se izdvajaju:

Body and Awareness: The Discourse between Anthropology, Literature and the Arts, međunarodna konferencija u suorganizaciji Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta Cork iz Irske. S obzirom na multidisciplinaran predznak problematike, konferencija je okupila stručnjake iz različitih akademskih disciplina s ciljem promišljanja kompleksne problematike koncepta tijela, osviještenosti i utjelovljenja, stvarajući tako specifične diskursne formacije kroz interakciju društveno-humanističkih disciplina i različitih oblika umjetničkog izražavanja.

                                

Izmješteni Tibet, međunarodni znanstveni simpozij u organizaciji Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru. Konferencija je tematizirala tibetsku dijasporu u indijskoj državi Himachal Pradesh, probleme tibetske vlade u egzilu i probleme tibetske kulture uvjetovane njezinom izmještenošću.

History as a Foreign Country: Historical Imagery in the South-Eastern Europe, međunarodna konferencija u suorganizaciji Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru, Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Zaklade “Alexander von Humboldt“.

                             

Pilgrimage and Sacred Places in Eastern Europe: Place, Politics and Religious Tourism, međunarodna konferencija u suorganizaciji sa Sveučilištem u Klagenfurtu, Sveučilištem u Kentu, Sveučilištem u Londonu, Sveučilištem u Zagrebu, Sveučilištem u Splitu i Sveučilištem u Zadru.

                    

Movements, Narratives and Landscapes, međunarodna interdisciplinarna konferencija u suorganizaciji Sveučilišta u Zadru, Centra za znanstvena istraživanja Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, Sveučilišta Roehampton u Londonu i Sveučilišta Maine, USA.